Subcategorii
Afişare 1 - 10 din 10 (1 pagini)
Mentenanta si intretinere sisteme de stins incendii
Protecția eficientă a persoanelor, animalelor și bunurilor în caz de incendiu poate fi garantată numai dacă sistemul de stingere prevăzut în acest scop nu prezintă defecte și funcționează corespunzător. Cu toate acestea, pentru a contracara eventualele defecte și defecțiuni, întreținerea și întreținerea regulată a sistemelor de stingere de către o companie specializată este absolut esențială.
Temei juridic pentru întreținerea sistemelor de stingere
Unul dintre cele mai înalte interese legale din Romania este protecția împotriva pericolelor care pun viața în pericol. În consecință, cerințele pentru proprietari sau operatori de a instala un sistem staționar de stingere corespunzător sunt de asemenea ridicate. Respectarea intervalelor respective de întreținere și întreținere a sistemului de stingere de către o firmă specializată adecvată este, de asemenea, parte din aceasta. Aici, sistemele de stingere trebuie să fie inspectate corespunzător, precum și verificate pentru funcționalitatea lor și reparate dacă este necesar. Reglementările pentru întreținerea sistemelor de stingere sunt stabilite în scris în codurile construcțiilor de stat, precum și în mai multe legi.
Obligația de a furniza dovezi pentru întreținerea sistemelor de stingere a incendiilor
În orice caz, operatorul de sistem trebuie să poată dovedi că și-a îndeplinit obligația de a monitoriza și efectua intervalele de întreținere și service ale sistemului său de stingere. Dovezile (protocoalele de intretinere) se elibereaza operatorului de catre firma specializata in inspectie in urma intretinerii sistemului de stingere. Acest protocol este deosebit de important în cazul unei posibile avarii. La prima vedere, instanța presupune întotdeauna că operatorul și-a încălcat obligația de supraveghere. Cu toate acestea, dacă operatorul poate dovedi că și-a îndeplinit obligația prin intermediul unui protocol de întreținere, nu poate fi acuzat de încălcarea obligației de monitorizare. De asemenea, este important ca toate procedurile operatorului și ale personalului de specialitate respectiv să fie înregistrate în așa-numitul jurnal de funcționare al sistemului de stingere respectiv.
Totuși, dacă operatorul sistemului de stingere nu își respectă obligația de monitorizare, acest lucru poate avea consecințe grave pentru el. Nerespectarea obligației de monitorizare este clasificată, așadar, drept intenționat sau chiar, în funcție de amploarea eventualei pagube, ca comportament grav neglijent. Dacă cineva este rănit în urma unui astfel de incident, operatorul trebuie să își asume întreaga răspundere față de persoana vătămată. În plus, operatorul riscă o amendă de până la 100.000 de ron.
Dar ce intervale de întreținere se aplică pentru ce sisteme de stingere?
În acest scop, este necesar să se împartă multe tipuri diferite de sisteme de stingere de protecție preventivă împotriva incendiilor în grupuri. Acest lucru se datorează faptului că există intervale diferite de întreținere pentru diferitele sisteme de stingere.
Una se împarte în:
Sisteme de stingere a apei
Sisteme de stingere cu gaz
Sisteme de stingere a bucătăriei
Sisteme hidranti interiori / hidranti exteriori
Sisteme de stingere a apei Sprinkler
Printre cele mai comune sisteme de stingere cu apă se numără sistemele de sprinklere (SPA pe scurt). Acestea includ, de exemplu, sistemul de sprinklere, umed sau uscat, cunoscut și sub denumirea de stație de supapă de alarmă umedă (NAV) sau stație de supapă de alarmă uscată (TAV), sistemul de stingere prin pulverizare cu apă și sistemul de stingere cu ceață de apă.
Rezultă următoarele intervale de întreținere:
Sistem de sprinklere (TAV): întreținere semestrială.
Sistem de sprinklere (NAV): întreținere anuală
Sistem de stingere prin pulverizare cu apă: întreținere anuală
Sistem de stingere cu ceață de apă: întreținere anuală
În principiu, aceste sisteme de stingere a apei sunt întreținute cel puțin anual, cel mai bine semestrial, de către o firmă specializată și, dacă este cazul, reparate.
Sisteme de stingere cu gaz
Gas-Löschanlage Wartung - CWS Siguranța împotriva incendiilor
Sistemele de stingere cu gaze se împart în 2 grupe: gazele inerte și gazele chimice de stingere. Gazele inerte sunt în continuare subdivizate în gaze inerte lichefiate și gaze inerte nelichefiate. Grupul gazelor lichefiate include sistemul de stingere cu CO2 (dioxid de carbon), care are efect de deplasare a oxigenului. Grupul de gaze inerte nelichefiate include sistemele de stingere cu argon, azot, inergen și argonit. Sistemele de stingere cu gaze cu gaze chimice de stingere sunt FM200, precum și sistemele de stingere NOVEC 1230.
În general, întreținerea sistemelor de stingere cu gaze este necesară cel puțin o dată pe an. În plus, unitatea de comandă a sistemului de stingere cu gaz respectiv ar trebui să fie verificată și întreținută de o firmă specializată cel puțin o dată la șase luni.