Subcategorii
Afişare 1 - 4 din 4 (1 pagini)
Verificare PRAM
PRAM înseamnă o verificare a prizelor de împământare și paratrăznetelor. De obicei, verificarea se face anual, iar scopul acestei verificări este de a preveni electrocutarea personalului care utilizează instalația electrică și echipamentele de lucru. Mai mult, previne incendiile și distrugerea aparaturii electrice.
PRAM înseamnă o verificare a prizelor de împământare și paratrăznetelor.
De obicei, verificarea se face anual, iar acest scop verificări este de a preveni electrocutarea personalului care folosește instalația electrică și echipamentele de lucru. Mai mult, previne incendiile și distrugerea aparaturii electrice.
În urma acestei verificări de către o societate sau o persoană specializată și certificată în domeniu (autorizată ANRE), se eliberează un buletin ce atestă neconformitățile constatate. Neconformitățile trebuie remediate imediat. Lipsa buletinului de conformitate PRAM poate aduce o amendă de până la 10.000 lei, conform art. 39 (9.f) din Legea 319/2006, Legea Securității și Sănătății în Muncă
HG 1146/2006 Anexa 1 pct. 3.3.16.2. stipulează că instalațiile sau echipamentele de muncă electrice trebuie să fie verificate la recepție, înainte de punerea în funcțiune și apoi periodic în exploatare, precum și după fiecare reparație sau modificare. Este interzisă punerea sub tensiune a instalației, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificări.
Executam verificari PRAM cu emitere de buletine PRAM , acestea sunt executate de electricieni autorizati ANRE. Buletinul PRAM (Raport de incercare PRAM) emis este recunoscut de : ITM, ISU, SSM-SU, ANRE, ISC, ISCIR, Asigurari, Audit, Protectia Consumatorului.
Emitem buletin pram pe loc cu semnatura si stampila olografa , nu recomandam certificatul cu semnatura electronica.
Firma care emite buletine PRAM trebuie sa fie atestata ANRE – Buletinele PRAM emise de catre firmele neatestate ANRE sunt NULE si acest lucru constituie CONTRAVENTIE.
Verificari PRAM – in regim de urgenta (controale : ITM, ISU, etc.)
Buletine PRAM – verificari periodice la 6 sau 12 luni
Verificari PRAM – ISCIR lift, macarale, schele – impamantare
Dovada masurilor luate pentru protectia impotriva electrocutarii (verificare impamantare – Buletin PRAM)
Verificare impamantare – Priza de pamant – Utilaje productie
Termoviziune si Rezistenta de izolatie la cabluri
Masuratori PRAM – Participare la faze determinante cu ISC Inspectoratul de stat in Constructii
Puneri in functiune instalatii PIF / Asigurarea garantiei instalatiei electrice
Societati nou infiintate : SRL, SA, SRL-D, PFA etc
Scopul verificarilor PRAM – certificat pram si aviz pram :
Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru
Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice
Verificarea periodica a instalatiilor electrice este legalizata, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori precum : incarcare excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune , imbatrinirea izolatiilor.
De regula se fac masuratori PRAM pentru urmatoarele :
Prize de pamant – impamantare, Prize de pamant pentru paratrasnet si paratonier, Centuri impamantare interioare din cladiri, Prize de pamant egalizare potential, Tablouri electrice, Borniere “PE” din tablourile electrice de distributie, Tablouri electrice secundare, Prize monofazate 230V, Prize 400V trifazate, Prelungitoare, Prize 230V in constructie modulara , Utilaje pentru zonele de productie (patiserii, spalatorii, fabrici, restaurante, etc), Motoare electrice , Motoare si sasiu metalic linie de productie, Piese de echipotential – descarcari electrostatice, Pardoseli electroizolante – echipament individual de protectie manusi si cizme electroizolante , Rezistivitatea solului – proiectare priza de pamant si pH, Chilere, Instalatii pompe si motoare, Grupuri electrogene etc, Priza cu impamantare, Protectie catodica.
Lege pram
Verificare PRAM Legislatie si anume DGPSI 004, articolul 20, 93, 94 ORDIN Nr. 108 din 1 august 2001 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de descarcari electrostatice – D.G.P.S.I.-004 EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 597 din 24 septembrie 2001.