Stingătoarele portabile sunt primele dispozitive de intervenție pentru stingerea incendiilor; permit intervenția rapidă. Acestea sunt alese și aranjate în funcție de analiza de risc și de tipul de incendiu ce urmează a fi stins. Prevenirea.ro prezintă diferitele clase de incendii cu tipurile adecvate de stingătoare: caracteristici, marcaj și conformitate cu reglementările, locația și regulile de utilizare în siguranță, ca să nu mai vorbim de întreținere și verificări obligatorii.
Extinctorul portabil, un mijloc eficient de stingere a incendiului
Pe șantierele de construcții sau în timpul lucrărilor în clădiri în funcțiune, riscul de incendiu este întotdeauna prezent.
În funcție de tipul unității, reglementările impun un anumit număr de obligații pentru a contribui la siguranța persoanelor și bunurilor, de exemplu implementarea planurilor de intervenție sau evacuare care grupează instrucțiuni de securitate la incendiu, amplasarea stingătoarelor sau a altor mijloace de stingere, instrucțiuni. personalului, exerciții regulate de evacuare (cel puțin o dată la 6 luni) și instruire în prevenirea și securitatea la incendiu (stingătoare, evacuare etc.), autorizația de incendiu.
In domeniu sunt cunoscute si aplicate regulile de siguranta, insa in fiecare an sunt declarate multe focare de incendiu in industria constructiilor. Extinctorul portabil este primul mijloc de stingere a incendiilor. Poate stinge începutul unui incendiu sau poate limita răspândirea acestuia.
Se recomandă ca personalul să fie instruit în manipularea și utilizarea stingătoarelor de incendiu.
Cele cinci clase de foc
Pentru a alege stingătoarele portabile adecvate și pentru a combate eficient un incendiu, trebuie mai întâi să cunoașteți natura incendiului. Sunt cinci categorii.
Incendiile de clasa A se caracterizează prin arderea materialelor solide care pot forma jar (lemn, țesături, hârtie, carton, furaje, cârpe etc.).
Incendiile de clasa B sunt caracterizate prin arderea lichidelor (benzină, păcură, ulei, solvent, alcool, hidrocarbură, vopsea, produs chimic etc.) sau solide lichefiabile (smoală, bitum supraîncălzit etc.) care ard fără a crea jar.
Nu puneți niciodată prea multă presiune asupra lichidelor în flăcări, acest lucru ar putea răspândi focul prin proiecție.
Clasa C se referă la incendiile cu gaze (metan, propan, butan, gaz natural, acetilenă etc.). Opriți întotdeauna alimentarea cu gaz înainte de a opri șemineul pentru a evita generarea unei atmosfere explozive.
Clasa D include incendiile metalice (sodiu, magneziu, aluminiu, fosfor, titan etc.). (Incendiile de clasa D pot fi agravate în prezența apei sau a dioxidului de carbon. Stingerea acestui tip de incendiu necesită echipamente speciale; acestea nu sunt acoperite în acest articol.) Focurile de clasa F sunt legate de ajutoare de gătit (ulei și grăsimi); nu stingeți niciodată un foc de gătit cu apă, un stingător cu pulbere sau cu CO2.
Există unul sau mai multe tipuri de stingătoare din care să alegeți în funcție de clasa de incendiu. Fiecare stingător este ștampilat cu litere și pictograme, permițându-vă să știți rapid dacă este adecvat.
Stingătoare cu pulverizare cu apă
Stingătoarele cu pulverizare cu apă sunt cele mai comune. Conțin în mare parte apă și sunt recomandate pentru incendii de clasa A.
Pulverizarea cu apă în picături mici răcește și sufocă focul formând abur.
Cand contin aditivi, stingatoarele pot fi folosite pe vreme inghetata, impotriva incendiilor de hidrocarburi (clasa B) sau a incendiilor de ulei sau grasimi (clasa F). Aditivul va izola lichidul care arde de oxigen formând o peliculă la suprafață. Este necesar să se respecte o distanță de atac de la un focar de ordinul 3 până la 4 metri. Atenție, aditivul poate fi coroziv și poate provoca iritații.
Stingătoare cu spumă
Stingătoarele cu spumă conțin un concentrat de spumă care formează o spumă atunci când este pulverizat în aer. Sunt recomandate pentru combaterea incendiilor de hidrocarburi sau solvenți (clasa B) sau a incendiilor de ulei sau grăsimi (clasa F). Ele pot fi, de asemenea, utilizate pe focuri solide de clasa A cu eficacitate limitată.
Atentie, spuma fiind conductiva, extinctorul cu spuma poate fi folosit doar pe instalatii electrice fara tensiune. Acest tip de stingător este deosebit de sensibil la frig și căldură.
Stingătoare cu pulbere
Stingătoarele cu pulbere conțin pulberi care, atunci când sunt expulzate, sufocă flăcările și izolează combustibilul. Dintre toate extinctoarele, acesta este cel mai complet. În funcție de nevoile identificate și de tipul de pulbere utilizat, poate fi folosită pentru a lupta împotriva tuturor tipurilor de incendii de clasa BC sau AB și C.
Ideal pentru situatii in aer liber, este folosit si in incaperi tehnice precum camerele cazanelor sau in parcari. Prin proiectare, stingătoarele de tip pulbere pot fi utilizate la temperaturi negative.
Trebuie să respectați o distanță de atac de aproximativ 3 până la 4 metri și să fiți vigilenți atunci când îl folosiți în interior deoarece poate provoca nori care pot reduce vizibilitatea, pot împiedica evacuarea zonei dezastre și distruge echipamente sensibile (electrice, electronice etc.).
Stingătoare cu dioxid de carbon
Stingătoarele cu dioxid de carbon conțin dioxid de carbon (CO2) sub formă lichefiată care va acționa asupra mai multor factori. Pe de o parte, răcește materialele care arde. Expulzat sub formă de gaz, CO2 poate atinge o temperatură de aproximativ -50° C. Pe de altă parte, sufocă flacăra prin reducerea nivelului de oxigen și o stinge. Stingătoarele cu CO2 sunt recomandate pentru incendii de clasa B. Sunt amplasate în mod regulat în apropierea instalațiilor electrice, deoarece pot fi folosite la instalațiile electrice sub tensiune.
Ele pot fi, de asemenea, utilizate la focurile cu substanțe solide din clasa A cu eficacitate limitată.
Este necesar să respectați o distanță de atac de ordinul unui metru și să fiți vigilenți atunci când utilizați un stingător cu CO2. Este necesar să țineți bine stingătorul de mânere și să direcționați gazul pentru a evita orice contact al gheții carbonizate cu pielea pentru a evita degerăturile. Se recomandă aerisirea bine a încăperii după utilizare. Stingătoarele cu CO2 nu trebuie depozitate la soare sau plasate lângă o sursă de căldură semnificativă pentru o perioadă lungă de timp (risc de explozie).